1Kepastian!!

Salam semua,
lama rasanya blog ini tak diupdate. Tiba-tiba rasa hendak menulis sesuatu. Sesuatu itu tak adalah berat, tapi sekadar saling mengingati antara satu sama lain, insyaAllah..

Beberapa hari yang lepas (rasanya sebelum minggu study week bermula), saya diminta untuk mendengar sebuah lagu. Lagu nasyid. Kata kawan saya itu, best lagu ini. Maka, saya mendekatkan telinga ke earphone nya untuk mendengar bersama.

Muziknya seakan-akan pernah saya dengar. Tapi di mana? di mana ya?

Iyah, adik saya yang 2 orang (achik dan ateh) suka benar dengar lagu ini di youtube. Sewaktu first time terdengar, tak rasa apa pun sebab macam tak minat jek. Then, kawan terbaik saya tuh bagi dengar. Maka, minat terus timbul. Hee.

Sebenarnya nak kaitnya dengan realiti hidup nih. Hidup kita sebagai seorang Islam. Kalau kita amati lirik lagu ini, ia berkaitan baik buruk, dosa pahala dan juga syurga neraka. Apakah terkaitannya? Kita memang sentiasa diberi pilihan dalam kehidupan.

Ujian Tuhan kepada semua insan
Adalah kehidupan ini
Yang baik menjadi tuntutan
Yang buruk dijauhkan

Allah berfirman, "Telah kami tunjukkan kepadanya dua jalan hidup (baik dan buruk)" (Al-Balaad:10).

Allah SWT telah menciptakan akal bagi manusia. Dan di dalam tabiat akal itu sendiri, telah diciptakan kemampuan memahami serta mempertimbangkan. Oleh kerana itu, Allah telah menunjukkan kepada manusia jalan yang baik dan juga yang buruk. Mana perbuatan yang maksiat dan mana perbuatan yang baik (taqwa), sebagaimana firmanNya:

"Lalu memberikan kepada jiwa manusia potensi untuk mengerjakan yang maksiat dan yang taqwa"(Asy-Syams:8).

Mengapa adanya pahala dan dosa?
Allah menyediakan pahala bagi perbuatan baik manusia, kerana akalnya telah memilih menjalani perintah Allah dan menjauhi laranganNya. Sedangkan untuk perbuatan buruk, manusia telah disediakan siksa kerana akalnya telah memilih untuk melanggar perintah Allah dan laranganNya.

Syurga yang dijanjikan
Bukanlah suatu khayalan
Tentang nikmat berpanjangan Ilahi

Neraka yang tercipta
Menghimpun azab derita
Tangisan kesengsaraan insan

Jadi, mengapa 2 pilihan ini yang sebutkan tadi terkait dengan syurga neraka? Ini kerana manusia bertanggungjawab penuh atas perbuatannya. Sekali lagi saya ingatkan kepada sehabat-sahabat dan para pembaca yang dimuliakan Allah, kita bertanggungjawab penuh atas setiap perbuatan yang kita lakukan. Sebagaimana di dalam firman Allah:

"Setiap diri bertanggung jawab atas apa yang telah diperbuatnya" (Al-Mudatstsir:38).

Sebagai kata akhir dari saya yang menyayangi saudara seakidahnya, seorang mukmin sejati yang memahami hakikat qada' dan qadar, hakikat nikmat akal dan nikmat hak pilih yang telah dikurniakan Allah, akan kita dapati bahawa orang tersebut akan berhati-hati dan takut kepada Allah SWT. Ia akan selalu berusaha melaksanakan semua perintah Allah dan menjauhi laranganNya, kerana takut ditimpa azab Allah serta merindukan jannahNya. (Moga saya dan antum termasuk di dalam golongan ini, amin.) Bahkan Ia akan menginginkan apa yang lebih besar dari itu, yang tidak lain adalah keredhaan Allah SWT.

Siapakah yang lebih mulia
Dari mereka yang tidak lupa
Janji Allah adalah kepastian
Dan nikmat syurga adalah indah

Wallahua'lam..

1 comment:

  1. salam'alayk

    lagu tu memang best..
    sangat mendalam mksudnya..

    all da best 4 exam

    ReplyDelete

Syukran for your nice comment. Please leave your comment again!!! (^_^)

 

Copyright © 2013 | Wanita Mustanir | by Cik Bulat