Enjoying Clerking Clinical Cases

Dah 3 minggu sangkutan klinikal di salah satu pusat perubatan di Malaysia. Buat masa nih, segalanya berjalan dengan baik Alhamdulillah. Bila difikirkan balik, semakin saya kerap clerk case rasanya semakin banyak benda baru yang diperolehi. Alah, biasalah tuh kan. Semakin banyak belajar, semakin banyak yang diketahui dan semakin banyak juga perkara lain yang belum diterokai. Sungguh ilmu yang manusia peroleh amatlah sedikit kalau hendak dibandingkan dengan ilmu ALLAH.

Walaupun ada juga case yang diperolehi tidak complicated, namun dengan guidelines yang telah diberikan dapatlah juga membuatnya dengan baik. Untuk semester terakhir ini (InsyaAllah, ameen), kes klinikal yang diberikan lebih spesifik. Contohnya, kalau ada kes kanak-kanak, kena ke wab paediatrik. Kalau ada sakit mental, kena ke wad psiakiatri dan sebagainya. Buat masa nih, saya suka berada di wad kanak-kanak dan juga wad sakit puan (Obstetrics & Gynecology). Kenapa? Tiba-tiba rasa nak mengandung dan ada anak. Huhuhu. Alasan!

Bukannya apa, dengan beradanya di dua wad tersebut, rasa macam naluri yang telah dikurniakan kepada wanita itu terangsang. Kasih sayang seorang ibu kepada anaknya terlahir. Almaklumlah, naluri keibuan nih bila-bila saje boleh muncul lebih-lebih lagi bagi yang sudah berkahwin seperti saya :P Jika sebelum-sebelum nih saya rasa tak berapa best bila clerk case, tapi sekarang sungguh berlainan. Mungkin sebab saya semakin menghampiri ke dunia sebenar yang saya pelajari ini. Jadi saya rasa saya hendak memaksimumkan masa yang tinggal hanya beberapa minggu sahaja lagi untuk bergelar pelajar. Dan selepas itu, pastinya dunia pekerjaan yang penuh dengan dugaan di dunia kapitalis ini. Huhuhu.

Well, partner saya untuk clinical attachment kali ini dengan gadis yang bijak dan cantik. Sebelum nih pun sama. Saya suka bekerjasama dengannya walaupun tidak selalu (sebenarnya baru sekali je, :D). Sebab semester lepas dah kena marah sebab kongsi kes bukan dengan partner. Huhuhu. Lecturer tegur purpose adanya partner adalah bila kes kurang kena kongsi kes. Jadi, kongsi kes harus dengan partner. Baiklah. =.= Apapun, berpasangan bersama ketika belajar yakni same gender sangat bermanfaat untuk lebih memahami sesuatu kes terutamanya bahagian klinikal. Takdelah kita perah otak sorang-sorang nak cari idea or kalau tak faham, boleh tanya kan. Tetapi untuk kebanyakkan waktu, semua itu adalah karut belaka. Sebab Melayu-Melayu, Cina-Cina. Macam mana nak hilangkan bangsa sebegini seperti yang PM kita cuba terapkan dengan adanya 1Malaysia?? Jawapannya mudah sahaja! Tunggu entri seterusnya yang akan dikupas berkenaan tajuk 1Malaysia adakah benar atau Khayalan. InsyaAllah.

Okeyh, habis tentang partner. Sekarang tentang ethics mungkin. Kadang-kadang, manusia sering terlupa atau terlepas pandang. Manusia kan tidak sempurna. Sebagai pelajar jurusan profesional, ethics atau etika kerja sangat penting. Alahh, kalau dalam Islam benda-benda macam nih mudah sahaja sebab semuanya buat kerana Allah SWT. Takdenya sebab manfaat atau benda lain. Hendak dijadikan cerita, kiranya batch kami macam sangat good attitude lah =.=. So, one of my cute friend tanya atau lebih mudah beramah mesra dengan KJ (Ketua Jururawat) di Jabatan Sakit Puan. Dia ditegur kerana kami nih macam main redah je. Yelah, masuk-masuk takde hitam putih dan pilih-pilih kes, lepas tuh keluar. Normallah kan, orang luar masuk (yeke orang luar kami nih? huhuhu) kena minta izin tuan rumah kalau ye pun nak redah kan. Okeyh, kami maklum. Perkara ini haruslah dibawa ke atas agar perkara sebegini tidak berulang kembali.

Tentang masa ambil kes pula. Secara amnya ikut masa bekerja. Dalam 8.30 pagi - 4.30 petang (dalam guideline kursus ye). Tapi biasalah, cleark case bukannya lama sangat pun. Dalam 1 setengah jam paling kurang. Itupun selepas tambah tolak masa doktor nak check patient, bla nurse nak tulis nota kat BHT (bed head ticket - rekod pesakit), bila ada student kursus lain nak tengok jugak dan bila BHT dibawa pergi. Maknanya bila tiba-tiba patient tuh kena discharge. Ini memang sangat sedih sebab kena ambil kes lain. Cari lain. Tawaflah satu hospital. Huhuhu. Lebih kurang jam 12.30-1.00 dah siap dah. Kiranya macam dah boleh baliklah kan. Biasalah student, bukan bekerja lagi. Tapi sangatlah dinasihatkan untuk ikut masa bekerja sebab in the future kena ikut office hour juga. So, practice! Selagi bergelar pelajar, ikutlah masa belajar. Kekeke.

So far, untuk tiga-tiga attachment nih sangat seronok + preceptor yang sporting + lecturer yang cool. Just kena sangat-sangat rajin untuk mencari dan buat research. Yelah semakin banyak belajar, kenalah semakin banyak artikel yang dirujuk untuk support argument yang diberikan. Betul tak? Walaupun some clinical guideline practice said so, journals and articles really help us. Because in the future, lagilah banyak research yang diperlukan. Apa yang saya tahu, masa PRP dah kena buat thesis lagi. Last but not least, for my dearest friends and junior, all the best and good luck for us!! ;)




2 comments:

  1. ciannya kwn awk yg cute kene tego ngan KJ...hahaha

    ReplyDelete

Syukran for your nice comment. Please leave your comment again!!! (^_^)

 

Copyright © 2013 | Wanita Mustanir | by Cik Bulat