Ratu cantik Ibarat Menjual Tubuh Wanita

Miss World dibantah


Jakarta: Kumpulan konservatif Islam semalam berikrar menghalang pertandingan ratu cantik Miss World yang “tidak bermoral” daripada berlangsung di Indonesia walaupun penganjur bersetuju peserta tidak akan memakai bikini tahun ini.
 
Kumpulan Hizb ut-Tahrir mengecam pertandingan itu seperti “menjual tubuh wanita” dan mengancam mengadakan demonstrasi menentangnya manakala satu kumpulan di wilayah tempat di mana pertandingan akhir dijangka berlangsung turut menyuarakan bantahan. Lebih 130 wanita akan bertanding dalam acara pada September itu dengan beberapa pusingan diadakan di pulau peranginan Bali dan pusingan akhir di Bogor di luar Jakarta. Bogor terletak dalam wilayah Jawa Barat, sebahagiannya dianggap kubu kuat golongan radikal. Penganjur, kelmarin mengesahkan peserta tidak akan memakai bikini ketika pusingan fesyen pantai di Bali, sebaliknya memakai pakaian lebih konservatif seperti kain sarong tradisional.

Bagaimanapun, itu tidak mencukupi bagi kumpulan radikal di Indonesia di mana 90 peratus daripada populasinya beragama Islam.

“Menyokong acara itu sama seperti menjual tubuh wanita,” kata jurucakap Hizb ut-Tahrir Indonesia Ismail Yusanto yang turut memberi amaran kumpulan itu akan melancarkan bantahan. - AFP

Sumber: Harian Metro, 07/06/13

No comments:

Post a Comment

Syukran for your nice comment. Please leave your comment again!!! (^_^)

 

Copyright © 2013 | Wanita Mustanir | by Cik Bulat