TV : Ancamannya Kepada Generasi Muslim

Dalam sistem kapitalisme, televisyen telah dijadikan media untuk merosakkan generasi dan menyebarkan budaya-budaya yang rendah. Rancangan-rancangan berbentuk infotainment di televisyen didapati telah melampaui batas. Berkenaan hal ini, Majlis Ulama Indonesia (MUI) telah meminta agar siaran seperti gosip diatur dengan lebih ketat, demikian yang dipetik daripada detikNews. Sebenarnya bukan itu sahaja yang mengancam kerosakkan sistem sosial pada hari ini. Beratus-ratus tayangan yang penuh dengan syahwat, mendedahkan aurat, tingkah laku murahan seperti pergaulan bebas sedang mengancam generasi Muslim.

"(Kami) Mendesak Jabatan Komunikasi dan Penyiaran (Depkominfo) agar melakukan penelitian berkaitan peningkatan rancangan infotainment, di mana keberadaannya mengancam keselamatan nasional," kata Timbalan Setiausaha Jawatankuasa Fatwa Majlis Ulama Indonesia (MUI), Asrorun Ni'am Sholeh melalui email yang diterima pada hari Jumaat baru-baru ini.

Rancangan-rancangan yang ditayangkan dalam bentuk hiburan atau yang dikenali sebagai infotainment telah bertukar menjadi rancangan yang boleh meruntuhkan institusi rumahtangga serta generasi Muslim pada ketika ini.

"Bahkan kebanyakan rancangan tersebut mengandungi gosip yang menjurus kepada fitnah. Jika infotainment diteruskan dengan format seperti ini, maka infotainment boleh membahayakan kestabilan bangsa yang bermula daripada kerosakan keluarga," kata Ni'am yang juga bergelar Doktor dalam bidang undang-undang syariah.

Menurut beliau , pemberita atau wartawan mempunyai tanggungjawab untuk mendidik masyarakat dengan nilai-nilai moral dan kesopanan serta menghargai peribadi (privacy) seseorang melalui perlindungan hak asasi manusia.

"Berita yang ditulis seorang wartawan boleh mempunyai dua aspek, boleh menjadi pembaik dan boleh menjadi perosak hubungan masyarakat," tambah Ni'am yang juga pensyarah di Universiti Islam Negeri Jakarta ini.

Selain Depkominfo, Badan Penyiaran Indonesia (PWI) dan Dewan Akhbar juga disaran agar bertindak melakukan pengawalan.

"Jadi berita bukan saja mengeksploitasi keganasan, perzinaan, malah juga pertelingkahan,"kata beliau yang juga memegang jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Pengajian Agama dan Sosial.

Sementara itu, Pengerusi Nahdatul Ulama, KH Hasyim Muzadi, menegaskan bahawa tayangan infotainment ghibah atau gosip hukumnya haram. Fatwa haram tersebut adalah berdasarkan keputusan Musyawarah Alim Ulama NU di Johor Bahru, bulan Julai tahun 2006 yang lalu.

Oleh sebab itu, Pengerusi Nahdatul Ulama mendesak supaya tayangan infotainment gosip dihentikan kerana rancangan-rancangan yang mendedahkan masalah peribadi dan keluarga orang lain boleh memberi kesan yang buruk bagi masyarakat.

"NU meminta agar tayangan infotainment di media dihentikan, kerana berita tersebut mendedahkan rahsia keluarga, serta melaga-lagakan hubungan antara ahli keluarga," kata Hasyim dalam temubual bersama beliau.

Sebenarnya bukan hanya tayangan infotainment yang harus dihentikan, malah ratusan tayangan yang tidak mendidik juga harus dihentikan dengan segera. Demikianlah, di dalam sistem kapitalisme, televisyen telah menjadi media yang utama untuk merosakkan generasi muda. Beberapa rancangan termasuk konsert, sinetron, rancangan realiti (reality show) banyak menampilkan perkara-perkara yang bertentangan dengan syariah yang mengancam generasi muda.

Tibalah masanya, sekularisme kapitalisme dibuang jauh-jauh dan bertukar kepada sistem syariah di bawah naungan Khilafah Rasyidah. Khilafah akan meletakkan media sebagai sumber pendidikan dan peningkatan kualiti sumber tenaga manusia, bukan seperti yang dilakukan dalam sistem kapitalisme sekarang ini.

1 comment:

  1. Amat tepat. Tv satu agen brainwashing zionist yang amat berkesan. Cuma ramai tak sedar ini.

    ReplyDelete

Syukran for your nice comment. Please leave your comment again!!! (^_^)

 

Copyright © 2013 | Wanita Mustanir | by Cik Bulat