Kentang dipotong kecil, soo hoon, pucuk, tempe dan perut lembu direbus |
Udang kering, lada merah, bahan ditumbuk (halia, bawang putih, bawang besar, belacan) |
Bahan-bahan yang tiada dalam gambar: garam, gula dan kicap secukup rasa, minyak untuk menumis dan cili boh.
Cara-caranya mudah juga ^_^
1) Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk. Bila dah naik bau, masukkan cili boh.
2) Masukkan perut dan udang kering. Biarkan lebih kurang 5 minit.
3) Masukkan pucuk dan soo hoon. Goreng lagi. Tambah sedikit kicap. Eh, bukan sedikit tapi secukup rasa. hehehe.
4) Masukkan tempe, kentang dan lada merah serta gula. Kalau kurang rasa, tambah sedikit garam.
5) Jengg.... jenggg. Dah siap..
Jadilah seperti di bawah. Siap dimakan begitu saja. ;) Selamat mencuba.
Sambal goreng Jawa. |
Nota : sambal goreng nih kegemaran abah dan alang.
uihh..sedap nye..terliur nih...=)
ReplyDeletekpah memang suka makan masakan ni...tapi memang tak reti nak buat pun...heee..
ReplyDeletemcm sedap je ni...
ReplyDeleteBluewendy,
ReplyDeleteagak sedap gak.. hehehe..
(bukan puji diri sendiri..:D)
kpah k-poh,
ReplyDeleteakak boleh je try buat mcm yg saya beritahu.. mudah je.. cuma lecehnya, bila nak potong2 tuh..
=)
fieda,
ReplyDeletesiapa suka makan tempe, insyaAllah sedap..
=)
malam-malam tgk menu sdemikian..perghh..lapoooo
ReplyDeleteesok boleh terus masak..
ReplyDeletetapi, pagi2 kena pergi pasar lah beli bahan2.. :D
best nie kan!balik muar sllu ada je makcik wat..hihi
ReplyDeletebtw kalu rajin tlg komen eh
http://tiefazatie.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html
tq!teda paksaan..=)